Yazılım Mühendisliği Çalışma Alanları

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞMA ALANLARI



Yazılımlar günümüzde artan dijitalleşme ile birlikte neredeyse her sektörün içerisinde bulunmaktadır. Bunun sonucunda yazılım mühendisliği hem kendi içerisinde hem de diğer bir çok disipline adapte olmuş olması nedeniyle birçok alt alana ayrılmış durumdadır.

Güncel olarak popüler olan ve sektörde büyük pay oluşturan bazı alt alanlar şunlardır:



Web Geliştirici:

Bir web geliştiricinin işi web siteleri oluşturmaktır. Birincil rolleri web sitesinin görsel olarak çekici ve gezinmesi kolay olmasını sağlamak da olsa, birçok web geliştiricisi web sitesinin performansından ve kapasitesinden de sorumludur.

Web geliştiricileri genellikle üç kategoriye ayrılır: back-end (arka uç) geliştiriciler, front-end (ön uç) geliştiriciler ve full stack (tam yığın) geliştiriciler.

Arka uç web geliştiricileri, web sitesinin yapısını oluşturur, kodlarını yazar ve kodun çalıştığını doğrular. Sorumlulukları, bir web sitesinin içeriğini yönetmesi gereken diğer kişiler için erişim noktalarını yönetmeyi de içerebilir.

Ön uç web geliştiricileri, web sitesinin görsel kısmı, yani ziyaretçilerin gördüğü ve etkileşimde bulunduğu sayfalar (kullanıcı arayüzü olarak da bilinir) üzerinde çalışır. Her sayfanın fiziksel düzenini tasarlar, grafikleri bütünleştirir ve siteyi geliştirmek için HTML ve JavaScript gibi araçlar kullanırlar.

Tam yığın geliştiriciler, hem arka uç hem de ön uç geliştiricinin işini yapar. Bu geliştiriciler, eksiksiz bir web sitesi oluşturma bilgisine sahiptir ve büyük bir web sitesi ekibi için bütçesi olmayan kuruluşlar için çalışabilir.


Veri Bilimi & Yapay Zeka Mühendisi:

Veri bilimi, iş için anlamlı öngörüler çıkarmak amacıyla veriler üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların adıdır. Büyük miktardaki verileri analiz etmek için matematik, istatistik, yapay zeka, bilgisayar ve yazılım mühendisliği alanlarının ilke ve uygulamalarını bir araya getiren, disiplinler arası bir yaklaşımdır.

Veri mühendisleri, bir organizasyon içindeki çeşitli kaynaklardan gelen verileri tasarlayarak, inşa ederek, entegre ederek ve yöneterek veri altyapısını hazırlayan yazılım mühendisleridir. Veri mühendisleri, veri ambarı, veri tabanı yönetimi ve veri madenciliği gibi işlemleri gerçekleştirir. Uygulamanın sorunsuz çalışmasını sağlamak için kullanılan veri altyapısı konusunda geliştiriciye ve test mühendislerine yardımcı olurlar.

Yapay zekâ mühendisleri; makine öğrenme algoritmaları tasarlayarak, makineleri tıpkı bir insan beyni gibi mantıklı ve verimli çalışacak şekilde programlanmasından ve işletilmesinden sorumludur.


Siber Güvenlik:

Siber Güvenlik Mühendisliği , sistemlerin, ağların ve verilerin korunması için donanım, yazılım ve güvenlik politikaları oluşturmayı ve yönetmeyi içerir.

Siber mühendisler, siber uzayı anlamak için elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimini birleştirir. Siber güvenlik görevlerini yerine getirmek ve ayrıca mühendislik donanımı ve yazılımı üzerinde çalışmak için adli bilişim, güvenlik politikası ve ağ savunmasında geliştirilen becerileri kullanırlar.

Siber güvenlik mühendisleri, ağdaki boşlukları belirlemek, ağı korumak için çözümler geliştirmek ve ağ verilerine kimlerin erişebileceğini kontrol etmek için çalışır.


Mobil Geliştirici:

Mobil uygulama geliştiricisi veya uygulama geliştiricisi olarak da bilinir; mobil uygulamaları tasarlayan, geliştiren ve uygulayan kişidir. Bu yazılım uygulamalarının uygun mobil platformlar doğrultusunda geliştirilmesinden sorumludurlar.

Bir Mobil Geliştirici olarak, Google'ın Android'i, Apple'ın iOS'u ve Microsoft'un Windows Phone'u gibi büyük platformlar için uygulamalar geliştirmek gibi mobil teknolojilerde uzmanlaşılabilir.


Yazılım Test Mühendisi:

Uygulamanın kalitesini doğrulamaktan sorumlu bir yazılım mühendisine yazılım test mühendisi denir. Yazılım test mühendisleri, ürünlerin ve süreçlerin beklendiği gibi çalıştığından emin olmak için araçlar ve çerçeveler kullanarak test planları, manuel testler, otomatik testler oluşturur. Son kullanıcının sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yaşamasını sağlamak için test özeti raporu, hata raporları oluştururlar ve hata yönetimiyle ilgilenirler.


Oyun Geliştirici:

Oyun geliştirici, oyun yazılımını tasarlamak, programlamak ve oyunun tüm süreçlerini takip etmek için gereken tüm işleri gerçekleştirmek için görev alan kişidir. Oyun geliştiricileri, oyun tasarlama, programlama, grafik tasarım, oyun sunumları ve testi gibi çeşitli görevler üstlenebilir. Oyun geliştiricileri ayrıca oyunu çeşitli platformlar için uyumlu hale getirmek için de görev alır. Oyun geliştiriciler, genellikle oyun stüdyolarında ya da oyun geliştirme şirketlerinde çalışırlar.

Video oyun geliştiricileri, oyunları bir konseptten oynanabilir bir gerçekliğe dönüştürmeye yardımcı olur. Bunu görsel öğeleri kodlayarak, özellikleri programlayarak ve bir oyun pazara hazır olana kadar yinelemeleri test ederek yaparlar.

Oyun geliştiricileri tipik olarak görseller, yapay zeka, kullanıcı arabirimi ve oyun mantığı dahil olmak üzere oyun geliştirmenin çeşitli öğelerinde rol oynar. Oyun geliştiricileri, oyun tasarımcılarının tasarımlarını, storyboard'larını ve fikirlerini alır ve bunları, oyunu oyuncuların gerçekten oynayabileceği bir şey olarak hayata geçirmek için planlar olarak kullanır.